Om je website sneller te maken, kun je gebruik maken van de tool Memcached. Veel ontwikkelaars weten wel wat dit voor tool is en wat de tool precies doet, maar voor de leek is dit vaak onduidelijk. Speciaal voor de mensen die niet weten wat Memcached precies voor tool is, hebben wij dit artikel opgesteld. Op deze pagina lees je niet alleen wat Memcached is, maar ook hoe de tool werkt.
Wat is Memcached?
De ontwikkelaars van Memcached, noemen de tool een ‘distributed memory object caching system’. Vandaar ook de naam Memcached: een samenstelling van de woorden ‘memory’ en ‘cache’. Het idee achter de tool is dat Memcached je een snelle key/value opslag biedt. Dit wil zeggen dat de tool je helpt ‘wegwerpdata’ bij te houden. Het doel? Je website sneller maken.
Stel, je hebt een website waar je allerlei nieuwsberichten op zet. Onder deze nieuwsberichten kunnen mensen reageren. Iedere keer als je website geopend wordt, moeten alle nieuwsberichten én alle reacties onder de nieuwsberichten opgehaald worden. Dit kost tijd en maakt dat je website niet zo snel is. Met een beetje pech is je website zelfs erg langzaam door de vele gegevens die ingeladen moeten worden.
Door Memcached te gebruiken, maak je je website een stuk sneller. De resultaten van zware operaties, zoals het ophalen van nieuwsitems en reacties onder nieuwsitems, worden in het geheugen van de server bijgehouden. Dit betekent dat je er later beroep op kunt doen, zonder opnieuw de database te moeten belasten. Op deze manier maakt Memcached je website een stuk sneller.
Hoe werkt Memcached?
Om data te plaatsen in Memcached, maak je gebruik van een zogeheten ‘key’. Aan deze ‘key’ wordt een zogeheten ‘value’ gekoppeld. Je kunt bijvoorbeeld de key ‘nieuwsitems_homepage’ aanmaken in Memchached. Hier kun je alle nieuwsberichten op de homepage van je website aan koppelen. Dit is de ‘value’ van de ‘key’. Wil je data opvragen in Memcached, dan doe je beroep op de juiste ‘key’.
Let op: de gegevens die je met Memcached opslaat, zijn vluchtig. Dit wil simpelweg zeggen dat ze kortere tijd bewaard worden. Voor items als nieuwsberichten en reacties is dit prima, want deze staan toch niet zo lang op de homepage van je website. Gegevens die bewaard moeten blijven, kun je beter niet opslaan in Memcached. Doe je dit wel, dan raak je de gegevens uiteindelijk altijd kwijt. Je gebruikt Memcached voor het opslaan van vluchtige gegevens, je gebruikt de database van je website voor de opslag van de gegevens die je later nog nodig hebt.