Voor je jouw website online kunt zetten, heb je een domeinnaam nodig. Het is belangrijk om een goede domeinnaam te registreren. Dit is een domeinnaam die mensen goed kunnen onthouden en gemakkelijk foutloos kunnen schrijven. Het kiezen van de juiste domeinnaam lijkt gemakkelijk, maar in feite is dit vaak moeilijker dan je denkt. Om jou een handje te helpen met het registreren van jouw domeinnaam, geven we je enkele tips in dit artikel.
Op deze pagina lees je specifiek meer over de twee soorten domeinnamen, namelijk de merkgerichte domeinnaam en de beschrijvende domeinnaam. Door de informatie in onderstaande alinea’s door te lezen, kom je er vanzelf achter welke domeinnaam het beste bij jou past. We sluiten het artikel af met enkele algemene tips om de beste domeinnaam te registreren voor jouw website.
Een merk gerichte domeinnaam
Een merk gerichte domeinnaam bevat de naam van jouw bedrijf. Een bekend voorbeeld van een merk gerichte domeinnaam, is de domeinnaam Google.nl. De zoekmachine had ook de domeinnaam Snellezoekmachine.nl kunnen registreren, maar het bedrijf koos ervoor een merk gerichte domeinnaam te nemen. Dit heeft Google niet voor niets gedaan. Het is namelijk gemakkelijker een merk op te bouwen als je een merk gerichte domeinnaam registreert.
Vind je het belangrijk dat jouw bedrijf een sterk merk wordt, net zoals Google en vele andere bedrijven met een merk gerichte domeinnaam? Dan registreer je een domeinnaam met de naam van jouw bedrijf.
Een beschrijvende domeinnaam
Een beschrijvende domeinnaam vertelt de internetgebruiker duidelijk wat hij of zij op de betreffende website kan doen, zien of vinden. Een voorbeeld van een beschrijvende domeinnaam is garage-in-willemstad.com. Als je deze domeinnaam ziet, weet je direct op wat voor site je terecht komt als je naar deze url surft.
Dit is dan ook het grootste voordeel van de beschrijvende domeinnaam. Wil je dat internetgebruikers precies weten wat ze van jouw website kunnen verwachten? Dan registreer je geen merk gerichte domeinnaam, maar kies je voor een beschrijvende domeinnaam. Bijkomend voordeel van deze domeinnaam, is dat deze iets hoger scoort in de zoekresultaten van Google. Ook voor een goede SEO kun je er dan ook voor kiezen een beschrijvende domeinnaam te registreren.
Een gecombineerde domeinnaam
Je kunt er ook voor kiezen een gecombineerde domeinnaam te registreren voor jouw bedrijf. Dit is een merk gerichte domeinnaam en beschrijvende domeinnaam in één. Vind je het lastig om te bepalen welke domeinnaam het beste is voor jouw bedrijf? Dan kun je nog altijd voor een combinatie van beide domeinnamen gaan.
Overigens zijn er niet veel bedrijven die een gecombineerde domeinnaam registreren. Dit komt omdat gecombineerde domeinnamen vaak vrij lang zijn. De meeste bedrijven willen een korte domeinnaam. Daarom maken zij uiteindelijk toch de keuze tussen de merkgerichte domeinnaam en de beschrijvende domeinnaam, in plaats van een combinatie te registreren.
5 tips om de beste domeinnaam te registreren
Voor we dit artikel afsluiten, geven we je nog enkele tips om de beste domeinnaam te registreren voor jouw bedrijf.
Tip 1: ga voor een korte en krachtige domeinnaam
Een korte domeinnaam is namelijk veel gemakkelijker te onthouden dan een lange url. Zeker bij het registreren van een beschrijvende domeinnaam, moet je opletten dat de url niet te lang wordt.
Tip 2: gebruik zo min mogelijk leestekens
Veel internetgebruikers vergeten de leestekens in een domeinnaam. Een domeinnaam met een of meerdere leestekens is dan ook lastiger te onthouden. Is de domeinnaam die jij wil registreren al bezet? Dan kun je beter een hele andere url registreren, dan dat je dezelfde domeinnaam met een leesteken registreert.
Tip 3: kies voor een eenvoudige spelling
Dit maakt het voor jouw doelgroep een stuk gemakkelijker om jouw domeinnaam foutloos te typen. Ook kun je beter geen Engelse domeinnaam registreren, want ook deze url is lastiger te onthouden.
Tip 4: gebruik keywords in jouw beschrijvende domeinnaam
Gebruik je keywords in jouw beschrijvende domeinnaam, dan scoort je website hoger in de zoekresultaten van Google. In een merkgerichte domeinnaam kun je geen keywords gebruiken, aangezien deze url enkel uit de naam van jouw bedrijf bestaat. In een gecombineerde domeinnaam kun je wel weer een of meerdere keywords gebruiken.
Extra tip: gebruik niet te veel keywords in jouw domeinnaam. Gebruik je te veel keywords, dan wordt de url weer te lang en dus lastiger te onthouden. Focus je liever op één belangrijk zoekwoord.
Tip 5: check de spelling
Voor je een domeinnaam registreert, controleer je of deze url goed gespeld is. Na het registreren van een domeinnaam, zit je hier langere tijd aan vast. Het is zonde als je niets aan jouw domeinnaam hebt door een verkeerde spelling, want deze url moet je alsnog maandelijks betalen.