De laatste tijd krijgen wij steeds vaker vragen over IPv6. Wat het precies is en wat het belang er eigenlijk van is. Voor ons is dit reden genoeg om hierover uit te wijden en het in een artikel aan bod te stellen!
Wat is IPv6 eigenlijk?
Laten we bij het begin beginnen en uitleggen wat IPv6 nou eigenlijk is.
Heel kort door de bocht, is het net als IPv4 gewoon een type IP-adres. Voor de beeldvorming vergelijken we een IP-adres even met een telefoonnummer. Eigenlijk is de transitie van IPv4 naar IPv6 dan heel goed te vergelijken met de aanpassing die in Nederland in de jaren 80 plaatsvond omtrent telefoonnummers. Men ging toen over van een negencijferig naar een tiencijferig nummer. Niet gek veel meer dan schaalvergroting. Je kunt dit super goed vergelijken met IP-adressen. IPv4 is 32-bits, terwijl IPv6 128-bits is. IPv4 is dus het “korte telefoonnummer” en IPv6 de hedendaagse, langere standaard. Echter is IPv6 nóg veel groter. Zo dusdanig groot dat, alle mogelijke IPv4-adressen wel 18 triljoen keer in de allocatie van CURA-Hosting.com alleen passen, dat is een 18 met 18 nullen erachter! Zoals hierdoor hopelijk duidelijk wordt, biedt IPv6 de mogelijkheid om nog veel meer apparaten aan te sluiten op het internet met ieder een eigen individueel IP-adres.
Waarom is IPv6 belangrijk?
Jaren geleden, ten tijde van de introductie van het hedendaagse internet, is gekozen voor het gebruik van IPv4, het internet Protocol Versie 4. Dit is een IP-adres, in de vorm van vier keer een decimaal getal tussen de 0 en 255. Alle IPv4-adressen vallen dus binnen de reeks 0.0.0.0 – 255.255.255.255. Dit zijn weliswaar enorm veel IP-adressen, echter bij lange na niet genoeg om ieder apparaat dat wij anno 2019 willen aansluiten op het internet een eigen IP-adres te kunnen geven. Dit probleem speelt al langer. Men heeft eerder een “uitstel van executie” kunnen uitvoeren door de introductie van een NAT-server. Deze maakt het mogelijk om een enkel IPv4-adres met meerdere apparaten te delen. Dit is de constructie die men thuis meestal ook gebruikt. Anno 2019 is ook dit geen doen meer en zijn bijna alle mogelijke IPv4-adressen vergeven en valt er niet verder te “verNATten”.
We hebben meer IP-adressen nodig, maar hoe we dit gaan doen?
De oplossing is heel simpel; met IPv6! Is dit iets nieuws? Absoluut niet! IPv6 is maarliefst 23 jaar oud, maar is tot noch toe nog niet breeduit geïmplementeerd. Het aantal te vergeven IPv4-adressen wordt steeds lager, de vraag steeds hoger en daarmee stijgt ook de marktprijs. Steeds meer en meer netwerken zijn daarom volop bezig om hun netwerk “dual-stack” te maken, dus zij hanteren zowel IPv4 als ook IPv6. Deze standaard biedt dusdanig veel IP-adressen dat je bij wijze van spreken ieder atoom op aarde zijn eigen IPv6-adres kunt toewijzen. We hoeven ons na de transitie voorlopig absoluut geen zorgen meer te maken om een nieuw tekort.
Hoe ziet een IPv6-adres eruit?
Hoe een IPv4-adres eruit ziet weet vrijwel iedereen, maar hoe ziet een IPv6 adres eruit? Dat is toch een enorm lange reeks letters en cijfers?
Ja en nee, een IPv6-adres bestaat inderdaad uit acht reeksen van 4 hexadecimalen. Echter zijn er verschillende regels om een IPv6-adres korter te kunnen noteren. Zo is het de regel dat je blokken met 0000:0000 kunt samennemen tot :: en voorafgaande nullen mag je weglaten; 0600 is immers hetzelfde als 600. Let wel dat dit maar 1x mag doen, omdat jouw computer anders niet kan berekenen hoeveel blokken je hebt weggelaten.
Is mijn website onveilig zonder IPv6?
Site-checks, zoals die van internet.nl, testen vaak op de aanwezigheid van IPv6. Betekent dit dat mijn website zonder IPv6 niet veilig is?
Nee, absoluut niet; dat is een misvatting. Je bent niet meer of minder vatbaar voor een hack, voor phishing of een andere aanval wanneer je naast IPv4 ook IPv6 gebruikt. Integendeel, je bent door het instellen van AAAA records juist heel goed bezig. Je maakt jouw website alvast klaar voor het moment dat internetproviders IPv4-toegang kunnen gaan uitschakelen. Al met al, hopen wij met dit artikel de noodzaak van, en het protocol IPv6 an sich enigszins te hebben kunnen verduidelijken. Wil je graag weten of jouw website al IPv6-ready is, dan kun je dat checken met deze IPv6 test